Demokratijamboree

Helgen 9-11 november hölls demokratijamboree för Scouterna i Karlstad. Demokratijamboree är scouternas stämma där man tillsammans bestämmer hur Scouterna ska arbeta. Fast det är inte så att alla scouter är med att bestämmer, utan kårerna får skicka ett eller flera ombud som för fram vad kåren tycker i olika frågor. Men alla medlemmar var välkomna att vara med på dagarna och istället för att rösta, kunde man delta på workshops, olika aktiviteter och få information om allt möjligt inom scouting. Och inte minst -fylla på scoutgarderoben och utrustningen i scoutshopen!Förutom själva stämman lyfte man FN´s 17 globala mål (http://www.globalamalen.se/) för hållbar utveckling. I flera av de workshops som hölls tog man upp hur vi inom scoutrörelsen kan bidra för att uppnå målen.

Från Forshem deltog fyra äventyrarscouter och tre ledare, varav en var ombud. Äventyrarna passade på att gå på skattjakt där man kunde (och lyckades) vinna glass, tillverkade nya märken, var på workshop om hållbar utveckling i kåren och om återbruk. De lyssnade även en stund på hur en stämma går till, och tyckte det var lite svårt att förstå fullt ut vad som menades med alla svåra ord…På kvällen var det finfin middag för alla, både ombud och deltagare i den fina festlokalen intill Klarälven. Det var mäktig stämning med alla 1000 gäster, underhållning med musik och god mat.

Vad bestämdes på själva stämman då?

Dels sånt som man alltid behöver bestämma i föreningar, val till styrelse och godkännande av verksamhetsberättelse, årsredovisning och revisionsberättelse. Våra ordföranden berättade om och gjorde reklam för att de jobbat för att tillgängliggöra verksamhetsberättelserna bl a genom att 2017 är publicerat som tidningen Scout, och därmed utskickad till alla medlemmar.Utöver de punkterna behandlades alla inkomna motioner. För att bestämma sig för vad man tyckte om dem, så ägnades en stor del av lördagen åt sk påverkanstorg och beredningsgrupper. På påverkanstorget fick alla, både ombud och deltagare möjlighet att läsa och fråga om alla förslag. I beredningsgrupperna deltog ombuden och resonerade fram ett huvudförslag. Det var ett bra sätt att göra alla förslag synliga och ändå sovra i dem till omröstningen.Saker som bestämdes på stämman var att verka för att jobba för att "trygga möten" även ges som kurs på plats, utöver webb-versionen, och att man även får examinationsintyg efter genomgången "livekurs". En livlig diskussion hölls om scoutdräkten och möjligheten att även ha regnbågsfärgat (eller annan färg på) märke på plagg som räknas som scoutdräkt. Detta röstades dock ner och beslutet togs att den officiella dräkten är lång- eller kortärmad t-shirt, pikétröja eller lång- eller kortärmad skjorta med vitt märke samt halsduk! Dessutom togs beslut om att göra scoutnet bättre och tillgängligare, att verka för så låg kostnad som möjligt på olika arrangemang, att se över hur man kan göra det så rättvist och bra som möjligt med deltagande till internationella arrangemang, att se över och utveckla märkessystemet, och under frågan om att ta fram ett ickebinärt märke så var det inte helt möjligt utifrån världsorganisationerna, men ett beslut togs ändå att styrelsen går ut med ett officiellt ställningstagande rörande olämpligheten att kalla WAGGGS- respektive WOSM-märkena för "pojkscoutmärke" och "flickscoutmärke. Samt en hel del till som finns att läsa i stämmans protokoll….

Som scout var det ett annorlunda arrangemang att vara med på, istället för tält var det vandrarhem med lagad frukost, och istället för skogen var vi på konferenscenter i centrala Karlstad. Det var en lärorik helg och som alltid med scouter flöt det mesta på hur bra som helst, och eventuella problem löstes med gott humör.

Vi från Forshem tackar för ett fint och välskött arrangemang.

 

 

 

 

 

 


Startsidan Verksamhet Kårens historia Bilder Gästbok Blanketter Föräldragrupp